SALADE à la maison


De winter gaat langzaam over in het voorjaar en wij beginnen te vallen in wat ze in Engeland �the Hungry gap� noemen. De wintergroentes raken op en het lijkt nog lang te duren voor er weer iets vers in de tuin te oogsten zal zijn. Ten minste�zo gaat het meestal in de klassieke moestuin. Maar met een beetje planning en een eenvoudige koude bak is het toch mogelijk om vrijwel de hele winter verse salade uit de moestuin te eten.

Koude

Onze koude bak is gemaakt van Douglas hout dat ook onbehandeld redelijk weerbestendig is, afgedekt met twee gerecyclede ramen. In september, nadat de meloenen geoogst zijn, wordt de bak ingezaaid (in 2007 was het op 16 september, maar het had wel iets eerder gekund) met rijtjes winterharde sla-soorten.

Afgelopen jaar waren het: raketsla, mizuna, mibuna, paksoi, eetbare chrysant �shungi-ku� en een soort radicchio genaamd �di Trieste� waarvan we het zaad van vrienden uit Italië hebben gekregen.

De groentes worden als snijsla geoogst, dat wil zeggen met een scherp mes afgesneden op ongeveer 2,5 cm hoogte, zodat ze weer kunnen hergroeien.

Verder wordt de salade aangevuld met hertshoornweegbree die geen bescherming van de koude bak nodig heeft. Het is zelfs zo levensvatbaar dat je moet oppassen dat het niet een al te groot deel van de tuin overneemt. De bladeren zijn in de warmere maanden te taai, maar in de winter lekker knapperig. En ook de jonge bladeren van paardebloem zijn een smakelijke, ijzerrijke toevoeging; of kleine blaadjes van overwinterende Cavolo nero en de bladkool �Red Ursa�. En verder natuurlijk winterpostelein (hoeft ook maar een keer gezaaid worden en blijft voor altijd) en de klassieke veldsla.

Salade

De grote variatie in smaken van een dergelijk thuis gekweekte salade maakt eigenlijk andere toevoegingen overbodig. Een lichte dressing, meer is niet nodig.

Als we in een uitbundige bui zijn voegen we soms citrusvruchten, walnoten en blauwe kaas toe. Of pijnboompitten, stukjes gemarineerde zongedroogde tomaten en verbrokkelde verse geitenkaas. Of stukjes appel, blokjes oude kaas en hazelnoten�Je kunt veel lekkere combinaties bedenken. Zo�n salade is dan met een stokbrood erbij ook een hele maaltijd!